Konkurrere i Brasiliansk Jiu Jitsu - for første gang

Når man har gjennomført sin første konkurranse i Brasiliansk Jiu Jitsu (heretter BJJ) har man all mulig grunn til å være stolt over seg selv. Om ikke over resultatet, så over at man har klart noe nytt, spennende, skummelt og kanskje gått noen runder med seg selv på veien. Denne artikkelen tar sikte på å hjelpe til å gjøre denne terskelen lavere og ta bort noe av usikkerhet man kan kjenne på.


Første steg - melde seg på en konkurranse

Selv om det kan være fristende å la første konkurranse være en stor internasjonal konkurranse er det ofte smart å velge en lokal (eller i det minste nasjonal/nordisk) først for å kjenne på følelsen og lære. De aller fleste går fra sin første konkurranse med flere konkrete punkter de ønsker å forbedre før neste gang, og det føles enklere å akseptere “dumme” feil hvis man ikke har lagt store penger, en ferieuke og en lang reise i potten. Dessuten kan det være smart å tenke på verdien av å støtte opp rundt lokale konkurranser. Uten deltakere - ingen konkurranser. Neste punkt er å velge klasse, særlig er dette med vektklasse ofte vanskelig. Mange frykter å være “for lett” i en klasse, og velger å tyne seg ned i vekt. I BJJ veier man som regel inn like før første kamp i vektklassen (noen mindre konkurranser har innveiing på starten av dagen, men med mindre dette er annonsert på forhånd er dette ikke vanlig). Den vekten man veier inn på er den man går kamp med, og å kutte vekt er ikke bra for prestasjonen. Derfor, meld deg på i din naturlige vektklasse. Husk også at drakten med belte gjerne veier 2,5 kilo, og innveiing er MED drakt (med mindre det er snakk om no-gi, selvsagt).


Andre steg - oppkjøringen

Dette er ikke ment å være en teknisk eller taktisk guide, men et par punkter er greit å få med seg. Det første er selvsagt å få trent greit før konkurransen, og noen misforstår dette med at de skal trene som en gal siste ukene. Ha en lengre horisont (øk gjerne treningsmengden noen måneder), og husk at rett før konkurranser er ikke da du skal bygge kapasitet men overskudd. Om du drastisk øker treningsmengden de siste ukene før konkurransen risikerer du bare å bli mer sliten og kanskje skadet. Neste punkt er å lage en plan for et “game” du tenker å kjøre. Det innebærer at du tenker over hvilke situasjoner du havner i på trening i sparring, i sparring fra stående søker du å havne i posisjoner du er komfortabel med. Dersom du ofte havner i dårlige posisjoner må du finne ut hvorfor. Her kan din instruktør være behjelpelig med å finne løsninger. Husk at den beste escape er å ikke havne der i utgangspunktet.


Tredje punkt - kampplanen

Dette fortjener et eget punkt fordi det er en ting som stadig går igjen, særlig blant nybegynnere. Det man ser igjen og igjen i BJJ er at de som går ut til kamp med en plan har en fordel. Det innebærer at man konkret har trent på akkurat hva som skjer etter at dommeren sier “combat”. Denne planen bør helst ikke være avhengig av at motstanderen gjør noe du ikke kan kontrollere (for eksempel, om planen er å passere fra topp er du avhengig av at motstanderen havner på bunnen, da bør planen også innebære en nedtakning fordi du kan ikke kontrollere at motstanderen trekker guard). Denne planen bør også inneholde teknikker og momenter du har brukt tid til å øve på. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt fra nybegynnere at de ikke fikk gjort noe av det de øvde på forhånd. Da handler det rett og slett om at man ikke har hatt en tydelig plan og/eller øvd nok på å få kampen dit man vil. Spesielt i de tyngste vektklassene er det typisk med to utøvere som dytter rundt på hverandre i stående posisjon hele kampen, uten å ha trent noe særlig judo/nedtakninger, i håp om at den andre skal trekke guard. Med andre ord: enten legg inn ekstra trening stående, eller jobb med å trekke guard og jobb fra bunn.

Fjerde punkt - Check day og siste forberedelser

De fleste konkurranser har en “check day” som er siste frist for å endre klasse. Legg inn denne i kalenderen på telefonen med en alarm. Sjekk at alt fortsatt er riktig med tanke på hvilken klasse du er påmeldt (vekt og belte). Du kan IKKE regne med at det går greit å endre dette etter at check day har passert. Noen små konkurranser er fleksible på dette, men det blir fort en bjørnetjeneste dersom du en dag melder deg på European Open eller en annen IBJJF-konkurranse og tror det går greit da også (hint: det gjør det ikke). Sjekk også at du har to hele gi’er å konkurrere i, og at størrelsen er passe. På IBJJF sin hjemmeside kan du finne en pdf med reglene, og der vises også hvordan drakten skal passe. På små konkurranser kan det være det går greit om drakten er litt liten, men på store konkurranser sjekkes dette med et eget verktøy. Hull, rifter og patcher som ikke sitter helt fast er no-go.

Femte punkt - Konkurransedagen

Den fellen som er fort å gå i her er å skulle optimalisere ved å gjøre ting man ikke vanligvis gjør, dette gjelder særlig ernæring og oppvarming. Spis mat du er vant, drikk det du er vant til, og gjennomfør en oppvarming du er vant til. Dette er ikke dagen å eksperimentere med ernærings-gel, ukjent mat og et oppvarmingsprogram du fant på YouTube i går. Husk at dagen i hallen ofte kan være lang. Dette gjelder særlig om man vil se andres kamper og være der hele dagen. Som regel er det lurt å minimere tiden man er der for ikke å bli kokt i hodet. Kom likevel i god tid så du rekker å ta inn stemningen, støyen og i tilfeller forskyvninger i tidsplanen. Mange konkurranser har en buffer på 1 time i forhold til den originale tidsplanen. Det vil si at du må være klar en time før opprinnelig oppsatt kamptid. Det kan også være lurt å orientere seg i hallen - hvor er innveiing, hvor er toaletter, garderober og hvor er det andre fra akademiet ditt. Deretter skifter du. Ha på innesko. Dersom konkurransen for eksempel bruker Smoothcomp eller annet online system for kamper kan du som regel følge med på kamprekkefølgen i real time på nettet. Husk at du skal rekke å varme opp også. Det er ikke alltid det finnes oppvarmingsmatter, men hvis det gjør det kan det være greit å finne noen å varme opp med på forhånd. Alternativt kan du kjøre en generell oppvarming.

Sjette punkt - Kampen

Når tidspunktet for kampen din nærmer seg bør man være i nærheten av innveiingsområdet.  Husk å ta med vannflaske, eventuellt musikk/telefon, og LEGITIMASJON (igjen, små konkurranser kan noen ganger være “snille” på dette, men på store konkurranser kan man bli diskvalifisert uten) i en pose. Få noen andre til å passe på baggen din om mulig. Man bør også være oppmerksom på at man kan bli ropt opp, så ikke ha på høy musikk akkurat nå. Mange konkurranser har såkalte “runnere” som har som ansvar å hente folk til matta, når du ser hvilken matte du skal gå kamp på bør du følge med på din runner. Som regel blir man veid inn og hentet til utøverområdet 1-2 kamper før man skal konkurrere. Om du har med coach bør du ta en siste peptalk før du blir veid inn. Som regel tillates ikke coacher inne på utøverområdet. Særlig på større konkurranser. Ved matta vil dommeren vinke dere inn på matta når alt er klart, bukk før du går inn på matta. Alltid håndhils på dommeren og din motstander, i den rekkefølgen. Når dommeren sier “combat” er det ikke tid for hilsing, da er det full fokus på kampplanen. Ikke få en fiks ide og plutselig avvik fra denne. Gjør akkurat det du har planlagt og visualisert på forhånd. Det er vanlig at man bruker veldig mye energi i starten av kampen, fordi man er stresset og bruker voldsom kraft til alle grep og teknikker. Dette gjelder begge utøvere, så ofte kan motstanderen virke fryktelig sterk. Husk at din motstander mest sannsynlig tenker det samme om deg. Etter kampen, takk din motstander - uansett resultat, og dommeren. Bukk deg av matta og gjør deg eventuelt klar til neste kamp. HUSK TINGENE DU HAR LAGT VED MATTA (ja, denne er basert på egne erfaringer).

Sjuende punkt - Videre

Gratulerer, du har nå debutert i Brasiliansk Jiu Jitsu! Sjekk om/når du skal gå flere kamper, eventuell åpen vektklasse (i IBJJF er det ofte slik at du kun kan gå åpen vektklasse om du får medalje), og gjør deg eventuelt klar til neste kamp eller åpen vekt. Om det er flere timer pause kan det være smart med en pause fra hallen. Om du klarer, få i deg et ordentlig måltid i mellomtid. Husk, det er ingen innveiing før åpen vektklasse. Etter konkurransen, prøv å lær av kampen(e). Om du er ferdig for dagen, følg og hjelp de andre fra akademiet ditt. Det er alltid noen som kan tenke seg litt hjelp med oppvarming, fylle vannflaske, følge med om de blir ropt opp etc. BJJ-konkurranser er på mange måter også en lagidrett. Nå du kommer hjem er det tid for å tenke over hva du kan forbedre til neste gang. Om du fikk noen til å filme deg, prøv å få sett video så fort som mulig, se om følelsen du fikk stemmer overens med det som faktisk skjedde. Prøv gjerne å få konkurrert igjen raskt om det ga mersmak, konkurranseform er ferskvare.

Og uansett hva som skjedde: Husk å gratulere deg selv med å ha gjennomført din første konkurranse!