Hva er forskjellen på sunn og usunn mat?

Synes du kosthold og mat er vanskelig? Kvalifisert hjelp kan være det du trenger for å nå dine mål. En klinisk ernæringsfysiolog er både ekspert på sammenhengen mellom kropp, helse og kosthold, og sertifisert helsepersonell. Mange kliniske ernæringsfysiologer jobber på sykehus med å gi livreddende ernæringsbehandling til pasienter med ulike sykdommer. Men, også friske mennesker utenfor sykehuset kan ha god nytte av hjelp med kostholdet. Idrettsutøvere og de som trener mye er en gruppe som kan trenge å tilrettelegge kostholdet for å nå sine mål.

Madeleine Angelsen

Madeleine Angelsen er både klinisk ernæringsfysiolog og landslagsbokser.  Med en unik kombinasjon av erfaring fra toppidrett og femårig utdannelse fra universitetet, har hun spesielt god kompetanse til å veilede deg til å nå dine mål. Madeleine kan gi veiledning til deg som ønsker å gå opp eller ned i vekt, øke muskelmasse og styrke, eller optimalisere prestasjon på trening. Ved sykdommer, allergier eller andre forhold som går ut over matinntaket, tilpasses veiledningen etter dette. Ta kontakt i dag for et tilbud som passer for deg!

Allergi og intoleranse, sykdom, treningsmengde og -bakgrunn, vekt og høyde er bare noe av det som påvirker hva slags kosthold som passer for den enkelte. One size does not fit all!

Hva er forskjellen på sunn og usunn mat?

I dag har mange en mening om hva som er sunt og usunt å spise. Det er lett å gå seg vill i jungelen av tilbud og forklaringer. Hva er egentlig best for akkurat deg? Er det sant at sukker er kreftfremkallende? Og at fasting forlenger livet?

Som mennesker er vi opptatt av tydelige regler. Det letteste er å putte ting i båser, slik at vi enkelt kan forholde oss til det. Snill og slem, rik og fattig, høy og lav, lista kan fortsette i det uendelige.

Sånn er det (dessverre) ikke med kosthold. Kostholdet vårt varierer hver eneste dag, og dermed er det vanskelig å sette en merkelapp på om man er «sunn» eller «usunn». Det samme gjelder for matvarer. En sjokoladekjeks inneholder ikke vitaminer og mineraler, mye protein eller fettsyrer kroppen trenger, men er ikke alltid «usunn» likevel! Et sunt kosthold inneholder litt av alt- men ikke hele tiden!

At noe er «sunt» forstås som at det bidrar til bedre helse. Dette vil være meget forskjellig fra person til person. Helse omfatter også mer enn det kroppslige. Hvor sunn en kroppsbygger som bare spiser kokt torsk og brokkoli egentlig er, kan absolutt diskuteres. Er det virkelig sunt for kropp og sjel å ha med seg matpakke med ris og kyling i både bursdag og bryllup?

Psykiater og ekspert på spiseforstyrrelser, Finn Skårderud, har uttalt at «Et sunt kosthold innebærer å av og til spise usunn mat.» Med andre ord kan både kebab og muffins være viktige SUNNE bidrag i et kosthold som hovedsakelig består av næringsrik mat.

De fleste vet at epler er et sunnere alternativ enn sjokoladekjeks. Men her har kontekst alt å si‼️Mitt forslag er å skrote merkelapper som «sunt» og «usunt» til enkeltmatvarer, og heller prøve å se det store bildet. Hva spiser du mest av, og hva koser du deg med en gang i blant?

I stedet for å tenke hva man kan og ikke kan spise, bør fokuset være å spise mer av det som er sunt til hverdags. Når mesteparten av kostholdet er basert på sunn og næringsrik mat, trenger man ikke å bekymre seg så mye for det som er kos en gang i blant. Hverken potetgull, kjeks, is eller andre godsaker trenger å inneholde protein, vitaminer eller stevia-søtning for at det skal være bra for deg. Det er ikke meningen at du skal få næringsstoffene som kroppen trenger fra lørdagsgodtet🍬Det skal bare smake godt: og det er faktisk sunt!