Ritualer og tradisjoner i Muay Thai

Thaiboksing er en sport med lang historie og mange tradisjoner. Disse normene kan være forvirrende og fremmed for nybegynnere.

Utenfor Thailand er mange av de kulturelle elementene uskrevne regler, men de utgjør kjernen av Muay Thai. Disse tradisjonene burde følges av respekt for idretten.

Thaiboksere (Nak Muay på thai) bruker andre shorts som er betydelig kortere enn de fleste treningsshorts, ofte laget med et tykkere og tøffere stoff som tåler mer. Lengden og snittet på utsiden av låret gir større mobilitet for spark, og det sterke stoffet gjør at de tåler intensiteten i en Muay Thai-kamp.

Monkolen/Mongkonen, er en krone av tvunnet tau som plasseres på hodet til en thaibokser som skal inn i ringen og gå kamp. Den representerer trenerne og lagkameratene dine. Et gym kan ha flere ulike av praktiske grunner, og noen utøvere har sin helt egen. Det er også vanlig at Monkolen blir velsignet av en monk, for hell og lykke.

Noen thaiboksere bruker et sjal (keffiyeh) som ligger mellom hodet og Monkolen av religiøse grunner, slik at det buddhistiske hodeplagget er separert fra hodet.

NB: Monkolen skal alltid være så høyt oppe fra bakken som mulig og skal alltid håndteres med mye respekt. Å miste den eller slenge den rundt er svært dårlig etikette.

Prajjoud er et armbånd som sitter rundt overarmen. Det brukes noen ganger og er basert på gamle folkelige thailandske tradisjoner. Når en sønn skulle ut i krig tok moren en tøystripe fra skjørtet sitt og bandt den rundt armen hans. Det symboliserer hjemmet - å huske på hvor man kommer fra og at familien din støtter og venter på deg.

På Frontline Academy bruker alle som går kamp den samme tøystripen som fra Isaak sin t-skjorte. Tanken er at all styrken til de som har gått med den bringes med videre og at alle dine lagkamerater står sammen med deg i ringen.


Ritualer rundt selve kampen

Når man får på seg Monkolen blir det ofte sagt en bønn fra trener til utøver.

Før man går over ringtauene gjør både utøver og trener Wai (thaihilsen). Deretter går utøveren over tauene mens treneren holder de nede. Det er viktig å gå over tauene fordi Monkolen må være lengst unna bakken.

Deretter går du og motstanderen langs tauene av ringen. Dette symboliserer å «lukke ringen» for de som skal gå kamp - at det kun er «deg og meg» igjen.

Det er her Wai Kru blir gjort.

Wai Kru er en seremoniell dans ment for å takke trenere og gymmet sitt. Samt er det et godt ritual for å roe nerver og fokusere på kampen. Det er ikke vanlig på lavere nivå.

Etter dette skal Monkolen av, og kampen begynne.

Hvordan blir en Thaiboksing-kamp dømt?

Muay Thai blir dømt annerledes enn andre stående kampidretter som Kickboksing og poengkarate. Muay Thai oppstod av praktiske grunner. Det oppstod for kamp og krig. Med dette som utgangspunkt dømmer man kamper etter en rekke punkter.

1. Skade

Viktigst er hvor mye skade man påfører motstanderen. Til syvende og sist er dette kamp, og den som klarer å uskadeliggjøre motstanderen sin enten delvis eller fullstendig er den som vinner.

2. Teknikk

Thai-teknikken er veldig egen for sporten. Slag, albuer, knær og spark med god teknikk viser arbeid og erfaring. Bedre teknikk er også som regel mer effektivt. Likevel er det ikke alltid slik at den med best teknikk utgjør størst skade, derfor er skade viktigere.

3. Ringkontroll og forsvar

Ringkontroll og forsvar er sterkt knyttet til hverandre. Å utøve ringkontroll betyr ikke at du er den som pusher frem, men at du styrer hvor kampen blir utkjempet. Når du er den som styrer distansen vil du også kunne spille ditt spill. Dermed vil god ringkontroll forårsake at motstanderen vil slite med å få utøvet teknikkene sine på deg.

4. Aggressivitet

Å vise aggressivitet vil si at du er den som initierer teknikkutvekslinger. Du presser fram, og setter tempoet for, kampen. Dette er verdsatt fordi Muay Thai er en publikumssport. Den som starter utvekslingene er den som skaper underholdningen. Den som er aggressiv er den som vil kjempe. En god ting med å være aggressiv er at du skaper muligheter for å vise fram teknikkene dine for publikum og dommere.

Muay Thai handler om utvekslingene. Utøverne kan stå mange sekunder uten å gjøre noe mens de venter på en utveksling. Når denne først kommer, skjer det mye på en gang. Begge vil prøve å lande flest teknikker i løpet av utvekslingen. De vil lande først og sist. Om utøver 1 lander ett spark må utøver 2 lande to spark for å vinne utvekslingen. Det er slik dommere ser på Thaiboksing-kamper. Den som vinner flest utvekslinger i løpet av en runde blir som oftest vinneren.


Ting å være obs på:

●        Sweeps (fellinger) er en stor del av Thaiboksing, men den skårer ingen poeng. Det skårer ikke poeng fordi den ikke fører til noen skade, men heller setter en pause i kampen. Det kan derimot vise kontroll om du klarer å konstant styre motstanderen din.

●        Krangling med dommer eller andre på stevner er ikke lurt i noen sport. Hvis man har noe å klage på må dette gjøres offisielt og gjennom systemet.

●        Å ikke vise respekt mot sporten, arenaen, motstander etc. er veldig sett ned på, spesielt i Muay Thai på grunn av dets dype kulturelle røtter. Representer gymmet ditt (og deg selv) på en god måte!


Skrevet av: Victor Fallentin