Mads Kristian de Bourg og OJ Johnsen

Battle Arena ble grunnlagt i UK i 2009. Promoterer MMA-kamper. Sanksjonert av ISKA. BATTLE ARENA 57 - Kettering England. Lørdag 7. september 2019 kl. 15:00–23:00. Strømmes live på Nettavisen Pluss.


DSC05216.jpg

OJ Johnsen

27år, frontline academy drammen, Lightweight (70kg), Amatør 5-1, Pro 2-0


R0002761.jpg

Mads Kristian de Bourg

35år, Frontline Academy drammen, Welterweight (77kg), Amatør 0-0


FRONTLINE ACADEMY DRAMMEN

Jeg går opp metalltrappen og inn i gymmet som ligger i etasjen over sportsbutikken ved Gulskogen. Lyden av folk som sparrer møter meg før jeg får øye på salen. Matta er full av folk som ruller i Gi og vinduene er på vidt gap for å få ut dampen. Nivået er høyt på BJJ-Advanced partiet. Mitt i mølja ruller OJ og Mads. Jeg blir møtt med et nikk. Gutta sparer ikke på kruttet selv om de skal rett på MMA-økta etterpå.

Mens salen gjøres klar for neste økt, prater jeg med boksetreneren til OJ, Arne Guddal. Han forteller meg at de beste kick-bokserne har en dyp bokse-stance, i motsetning til en høy smal stance som enkelte har for å kunne sparke bedre. Denne dype stancen ser man tydelige i stilen til OJ. Han forteller meg at OJ er av den typen som får ut det han skal i buret, at han er skarp og presis.

OJ skyggebokser i baris og begynner å varme opp på sekken. Han er en hengslete kar med jævla mye popp i nevene og et lurt smil. Til tross for hard oppkjøring til kampen i Battle Arena 57 den 7. september, er han lett og ledig på beina. OJ begynte med kick-boksing i 2006 og boksing i 2009.

Mads får instrukser av Guddal. Bak dem står trofeer på rekke og rad. Mads kommer fra tøffe kår i Corpus Christi, Texas. Han vokste opp med moren sin og fikk meksikansk boksing inn med morsmelken. Faren er norsk og Mads bosatte seg i Drammen for 13 år siden for å se etter nye muligheter og en ny start.

Salen deles opp med ringtau. Submission Wrestling på den ene siden, og MMA på den andre. Nybegynnerne øver på takedowns. Viftene går i taket. Lyden av et tog som suser forbi. Når de er ferdig med den doble økta tar jeg en prat med dem.

Hva betyr MMA for dere?

OJ: Livsstil og identitet.
Mads: Det betyr mye forskjellig for meg. Blant annet livsstil som OJ nevnte.

Hva fikk dere til å begynne med MMA?

OJ: Da jeg trente boksing i Drammen var det TV på venterommet som viste de beste KO ́sene i UFC. Topp 100. Jeg var vel rundt 18 år og hver gang jeg kom tidlig på trening satt jeg å så på den reelen på TV. Jeg tenkte: Fy faen dette er heftig ass, jeg vil lære meg det.

Mads: UFC 1. Jeg hadde begynt med Kenpo Karate da jeg var 7 år. En av disse karatemestrene var med i UFC. En kar på treningen sneik med seg en VHS-tape. Dette var fy fy i USA på den tiden. Vi så på tapen om og om igjen. Det var så spennende. Først var jeg trukket til karate- biten. men så oppdaget jeg hvordan Royce Gracie og Shamrock dro ut folk. Da ble jeg fascinert av bakke-gamet og BJJ. Det var ingen som visste om BJJ i USA på den tiden, kanskje bortsett fra i California, og i de store byene. Da bodde jeg i Austin, Texas. Det var ikke så mange brasilianske gymmer rundt omkring på den tiden. Dette var vel i 1993 eller noe sånt. Jeg begynte å følge med på det over tid og tenkte: Dæven det hadde vært fett å kunne prøve seg i buret en gang.

OJ: Du er gammel ass, Mads.

(Begge ler)

Dere har trent andre stilarter før dere begynte med MMA. Kan dere fortelle litt om det?

OJ: Jeg begynte med Waco-Kickboksing som er veldig likt karate. Det er fullkontakt, touch kontakt og semi-kontakt. Semi-kontakt er veldig likt point-karate. I likhet med stilen til Steven «Wonderboy» Thompson, står man sidestilt og lent litt over. Første poenget vinner. Men jeg drev ikke med det. Jeg var mer inn i K1. Jeg sluttet med Kick Boksing i 2009. Etter det sparket jeg ikke så mye. Begynte på boksing og brukte mye tid på det. Først nå har sparkene begynt å komme igjen.

På en YouTube-video sa du at spark «is overrated». Mener du det fremdeles?

OJ: Det er drit bra med spark. Det er bare jeg som ikke klarer å sparke høyt.

(Alle ler)

Mads, moren din er Meksikansk og du seier selv at du er påvirket av den meksikanske boksementaliteten. Kan du fortelle litt om det?

Mads: Jeg kommer fra et nabolag med sterk boksekultur. Det er nasjonalsporten på en måte. Boksingen er veldig sentrert rundt det å være «in the pocket». Det var mer sånn machoisme.

Får du brukt det i MMA?

Mads: Det er en del av basen, men det er ikke det mest gunstige i MMA. Det er mindre hansker, så det blir noe annet. Man må gå litt bort fra den type mentalitet som er i meksikansk boksing. Jeg har vokst opp med å se på Julio César Chávez og Oscar De La Hoya, for å si det sånn. Vi hadde store grillfester og så på kampene til de gutta der. Da jeg begynte å trene med Nic, lærte jeg å fighte litt smartere.

Er det en del av MMA-gamet dere liker spesielt godt?

OJ: Helheten. Å bruke knær og albuer. Å kunne ta det til i bakken. Det er komplekst. Et stort spekter å velge mellom.

Mads: Det er der du får brukt grappling. Å implementere det, så kan du plutselig gå over til noe helt annet. Det er gøy. Man har mer rom i fightingen. Og så syns jeg det er tryggere enn boksing. Man blir mer rystet i hodet av de store hanskene og hjelmen man har på i boksing.

OJ, du er fan av Diaz-brødrene, vil du si at deres fokus på BJJ og boksing har formet din tilnærming til MMA?

OJ: Ja, jeg er inspirert av dem, men jeg gjør ikke det de gjør nødvendigvis. Jeg prøver ikke å være som dem. Jeg er meg selv i buret. men de har en veldig sterk mentalitet. Krigsmentaliteten. Det er denne mentaliteten som har påvirka meg mest. Måten de ser på det, det er krig. Og det er jo det når du er inni der, i buret. Du kan være classy, men ja det er krig. De har også inspirert meg til å ha fokus på riktig teknikk til enhver tid. Det å kunne slå riktig. Sannheten er jo, folk kan slå, men folk kan ikke slå, kan ikke bokse, kan ikke slå en kryss bra, kan ikke maskere slaget, har albuen ut så man ser slaget komme, sånne ting. Overhand og svingslag funker det, men man må ha riktig teknikk. Til tross for alt dette, kommer stilen til Diaz-brødrene å bli utgått. MMA utvikler seg så mye, så man må ha bryting også, for eksempel.

Mads: Du så hvordan Nick ble kontrollert av GSP en gang i tiden, med brytinga. Her på Frontline Drammen lærer vi bra bryting og grappling.

OJ: Men Nick tægga GSP da! Med høyre hook.

(Alle ler)

Hvordan vil dere beskrive stilen deres?

OJ: Flow State. Alt flyter bare. Reagere på det som skjer. Alt blir sydd sammen i øyeblikket. Og volum. Masse volum. Slå mange rette slag og holde avstand, styre avstanden. Jeg deler ikke opp bakke og stående. Jeg reagerer på hva motstanderen min gjør. Ikke at jeg trenger å vente. Jeg liker å presse, men jeg liker også å lure motstanderen til å starte.

Mads: Mexican. Ekte Mexican. Backer ikke ned, bokser og bryter. Hodebevegelse. Volum og masse flyt i slaga. Prøver å få frem den flyten. Gå framover. Presse motstanderen mot buret. Presse motstanderen som faen. Ta bort selvtilliten til motstanderen både stående og på bakken. Få ham til å føle seg overveldet, at han ikke har noen vei å gå på slutten.

Det er en jævlig følelse.

Mads: ja, det er en jævlig følelse.

Hva synes dere er det beste med Frontline Academy Drammen?

OJ: Vi backer hverandre. Vi er et veldig lojalt team. Vi er brødre. Mads: Ja, vi er brødre her.

Hva tenker dere om legalisering av proff-MMA?

OJ: Det er en lang vei å gå, tenker jeg. Det er bare tull at det er forbudt, men det er en lang vei å gå. Kommer nok ikke til å bli lovlig med det første.

Mads: Så lenge arrangørene her hjemme i Norge klarer å holde unna useriøse aktører, slik at det ikke blir sånn «parking lot», «unsactioned» type kamper, tror jeg ikke det burde være noe problem. Men det er en lang vei å gå, som OJ sier.

Hva er planen videre?

OJ: Hard trening opp til kamp. Så har jeg lyst til å komme inn i UFC, eller en annen stor organisasjon. Legge inn jabben og se hvor det bærer hen.

Mads: Jeg har lyst til å fortsette med MMA. Så lenge jeg får en fight så er jeg fornøyd jeg. Om det er MMA, BJJ eller K1 spiller egentlig ingen rolle. Tar det meste. Sier ikke nei til å gå proff heller.

Har dere lagd «game plan» opp mot kamp?

OJ: Dere for vente å se. Syr sammen noen sjuke greier. Det er en høyre kryss der, det kan jeg avsløre. Høyre kryss på haka.

Mads: Presse ham med boksingen først, få ham opp mot buret. Presse der før jeg får ham ned og avslutte med GNP. Bedre en å miste krefter på å være for ivrige med harde slag og dobbellegg med en gang. Mange av motstanderne til ham jeg skal gå mot har vært veldig ivrige i begynnelsen.

Er det noen dere vil takke helt til slutt?

OJ: Jeg vil gjerne takke Nic og Arne, kona mi, familien min, vennene mine og Frontline Academy. Guddal Service AS hjalp meg mye til forrige kamp og denne kampen her, tusen hjertelig takk.

Mads: Jeg vil takke Nic som tok meg inn for fem år siden. Så vil jeg takke OJ og Kenneth Evensen som har inspirert meg og lært meg utrolig mye opp gjennom åra. Og ikke minst Arne Guddal og resten av teamet på Frontline Academy Drammen.


Skrevet av: Guy Stephan Colle
Foto: Frontline Academy

Frontline AcademyComment